BROCHUREKlik hier om onze brochure te downloaden als PDF.


TWITTERKaasbehandeling

ELTEN levert een breed scala aan oplossingen met een totaal concept voor alle (semi)harde kaassoorten. Voor iedere pakhuisgrootte hebben wij een oplossing. Zo leveren wij behandelingslijnen met een capaciteit variërend van 300 tot 3.000 kazen per uur.

Een kaasbehandelingslijn bestaat uit diverse componenten. De vaste elementen worden gevormd door een plastificeerder, een plankenwasser en een of meerdere robots en/of manipulatoren. Deze componenten kunnen worden aangevuld met een aan- en afvoersysteem voor boxen, kaas- en planktransportbanen en eventuele keerders.Een aan- en afvoersysteem voor boxen kan variëren van een systeem waarbij de boxen stationair op de vloer worden geplaatst tot een compleet transfersysteem waarbij de boxen automatisch worden aan- en afgevoerd, worden overgezet en, indien nodig, worden geroteerd. In het geval van automatisch boxtransport wordt er veelal gewerkt met shuttlewagens. Dit zorgt voor een flexibel en onderhoudsvrij systeem. Daarnaast kan er gekozen worden voor een keerder in de behandelingslijn of voor het keren van de kazen tijdens de robotvlucht. Afhankelijk van de behoefte leveren wij een kleine of grotere kaasbehandelingslijn. Naast het behandelen van de kazen en de planken kunnen er diverse functionaliteiten aan de lijn worden toegevoegd. De mogelijkheden lopen uiteen van kaasinvoer, wegen, etiketteren, banderolleren, omboxen en palletiseren tot het afleveren van de kazen.

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwikkelen van onze kaasbehandelingsinstallaties zijn dat deze zo compact en eenvoudig mogelijk worden uitgevoerd; compact om (pakhuis)oppervlakte te besparen en eenvoudig omwille van het bedieningsgemak, het reinigen, de betrouwbaarheid en de onderhoudskosten. Zo ontstaat er een klantspecifieke oplossing met de gewenste capaciteit en functionaliteit op basis van bewezen technologieën en toegespitst op de beschikbare ruimte.Oplossingen die wij kunnen bieden voor de verschillende pakhuisgroottes en gewenste functies zijn:

Minilijn
Dit is de meest eenvoudige opstelling. Zij bestaat uit een plastificeerder, een plankenwasser en een robot. De boxen worden in principe stationair op de vloer geplaatst, maar er kan ook een boxtransportsysteem aan de opstelling worden toegevoegd. De robot voert alle handlingsbewegingen van de kaas en de plank uit, inclusief het keren, waardoor er een minimum aan transportbanen nodig is. Afhankelijk van de uitvoering heeft deze lijn een capaciteit van 100 à 150 planken per uur.

Mediumlijn
Dit is een behandelingslijn die is ontwikkeld voor korte runs met verschillende kaassoorten. Deze lijn heeft een capaciteit van circa 200 à 300 planken per uur. De lijn is flexibel van opbouw en bevat een plastificeerder, een plankenwasser en een robot. Het keren van de kazen en de planken vindt plaats met behulp van keerders. De kazen worden na het plastificeren nauwkeurig op de gereinigde planken teruggeplaatst. De lijn heeft een separate kaasrondloop en combineert hierdoor een hogere capaciteit met een compacte bouwvorm. Indien gewenst kan de lijn worden uitgebreid met een etiketteermachine, een banderolleermachine en/of een weegsysteem, al dan niet in combinatie met een metaaldetector.

Compactlijn
De compactlijn is een lijn gebaseerd op robottechnologie. Hij wordt gekenmerkt door eenvoud, betrouwbaarheid en flexibiliteit. De lijn is geschikt voor alle mogelijke boxen, kaassoorten en -afmetingen en is leverbaar in vele varianten. De lijn is voorzien van twee robots: een voor het uitnemen en een voor het terugleggen van de planken met kaas. Hierdoor heeft de lijn een langgerekte bouwvorm. Het keren van de kaas en plank gebeurt ook door de robot. De plankloop bevindt zich onder de kaasloop. Daardoor is er een minimum aan transportbanen nodig en ontstaat er een compacte lijn. Afhankelijk van de grootte van de plank en kaassoort kan met de compactlijn een capaciteit van 450 à 600 planken per uur worden gehaald.Maxilijn
De maxilijn is de lijn met de hoogste capaciteit. Er kunnen 650 tot 750 planken per uur worden behandeld. De capaciteit is onafhankelijk van het plankformaat en de boxgrootte. De lijn wordt uitgevoerd met een separate ster-keerder en een uitgebreide inweeksectie voor de planken. Door de planken en de kazen te keren met een ster-keerder krijgen ook klevende kazen voldoende tijd om op een kaasvriendelijke manier los te komen van de plank. Dit voorkomt korstbeschadiging, hetgeen vooral bij jonge kaas en kaas met een zacht zuivel belangrijk is. De planken worden geweekt in een warm schoonmaakmiddel, alvorens ze worden gereinigd. Hierdoor kan er een maximaal reinigingsresultaat worden gewaarborgd. De handling van de planken in en uit de box vindt plaats door middel van manipulatoren.

Naast deze standaardlijnen bieden wij tevens specifieke oplossingen voor afwijkende kaassoorten of kaasbehandelingswensen. Zo hebben wij oplossingen voor meerdere rijen kaas op een plank, voor zeer kleine kazen en voor broodkazen, Edammers en Mimolettes.

De besturing van alle lijnen gebeurt op basis van een lijnbesturing met een geïntegreerde operator interface. Alle componenten van de lijn worden geïntegreerd, waardoor er een uiterst efficiënte besturing ontstaat. Alle hard- en software wordt door onszelf ontwikkeld, geproduceerd en getest.


<terug naar producten/diensten>